کمیته فنی کنسرو آبزیان کشور

وابسته به سندیکای صنایع کنسرو ایران

سخن بی پرده


در خبرها خواندیم که مجمع تشخص مصلحت نظام، طی مصوبه ای نظر مجلس را در مورد واگذاری امر نظارت بر غذا به سازمان ملی استاندارد، تایید نموده و گویا قرار است تمامی امور مربوط به نظارت بر غذا از سازمان غذا و دارو به سازمان ملی استاندارد محول گردد....


 ادامه مطلب 

 آرشیو مطالب 

فعالیت های سندیکا


اولین جلسه بحث و تبادل نظر پیرامون تعیین قیمت مصرف کننده و فروش محصولات کنسرو ماهی در سال 97 و موضوع تجدید نظر استاندارد 2870

 ادامه مطلب 

 آرشیو مطالب 

یادداشت


مسمومیت با هیستامین در اثر مصرف ماهی

اسید آمینه هیستیدین که مقدار قابل توجهی از آن در ماهی تون وجود دارد، تحت تاثیر آنزیم هیستیدین دکربوکسیلاز به عامل آلرژی زایی به نام هیستامین تبدیل می شود...

 ادامه مطلب 

 آرشیو مطالب 

عنوان شایعه: تون ماهی باعث مرگ می شود


متن شایعه

تحقیقات نشان می دهد مصرف ماهی تون به دلیل داشتن مواد سمی برای بدن بسیار زیان آور است. طعم دلپذیر، مقادیر بالای پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی تون، آن را به غذایی دلچسب و محبوب بدل کرده است. 

محققان بر این باورند گوشت ماهی تون دارای مقدار اندکی جیوه است. این ماده سمی می تواند عملکرد عادی اعضای داخلی بدن را به کلی مختل کرده و حتی باعث مرگ شود. تحقیقات اخیر وجود مقادیر اندکی از جیوه را در ماهی تون موجود در بازار تایید کرده اند. محققان بر این باورند همین مقدار اندک ممکن است باعث بروز مشکلاتی در دستگاه عصبی و سرانجام مرگ انسان شود.

ماهی های زیادی در طبیعت یافت می شوند که با داشتن مواد سمی مثل جیوه و متیل، سیستم مرکزی اعصاب را هدف قرار می دهند. گفته می شود 40 درصد مواد سمی انباشته در گوشت ماهی های مختلف را می توان ناشی از عملیات صنایع غذایی مثل کنسرو کردن ماهی ها دانست.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، ماهی تون از اقیانوس های مختلف جهان صید و جمع آوری می شود و اقدامات ناسالم زیست محیطی مثل حادثه اتمی فوکوشیما را می توان از عوامل آلودگی آن ها به شمار آورد. به عبارتی مواد انباشته شده در اعضای داخلی این ماهی ها باعث ابتلا به سرطان می شوند.

حذف ماهی تون از برنامه غذایی غیر ممکن به نظر می رسد، بنابراین پیشنهاد ما این است که مصرف این ماهی را تا جایی که امکان دارد کاهش دهید تا از بروز بیماری های مهلک جلوگیری کنید.

منتشر شده از سایت باشگاه خبرنگاران جوان وسایت خبری آفتاب



پاسخ به شایعات

1- کنسرو ماهی یکی از سالم ترین محصولات صنایع غذایی کشور محسوب می شود. چرا که از یک طرف ماده اولیه اصلی آن ماهی است که به غذای سلامتی شهره می باشد و از طرف دیگر در فرایند تولید آن از هیچ ماده نگهدارنده ای استفاده نمی شود بنابراین این محصول فاقد هرگونه ماده سمی می باشد. گوشت ماهی تون به خاطر تركيبات خود به خصوص وجود اسيدهاي چرب ارزشمندي بنام امگا 3 به عنوان غذاي سلامتي معروف شده‌اند. از ویتامین های مهم می توان به B1،B3 ، B6 همچنین مواد معدنی همچون پتاسیم، منیزیم، سلنیوم اشاره داشت (کمیته علمی غذا و داروی آمریکا) همچنین پروتئین های ماهی، منابع ارزشمندی هستند که در صنایع دارویی و درمانی و صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرند(سنویراتون  2012). 

2- یک ماهی تون به طور معمول حاوی حدود 391/0 ppm یا ( 391/0 میلی گرم در کیلوگرم ) جیوه است. حداکثر مقدار مجاز جیوه در ماهی تون در بیشتر کشورها 1 ppm می باشد و احتمال آلودگی به جیوه همچنان کم است. علی رغم اثبات بی خطر بودن جیوه در تون ماهیان، بدگمانی به بروز مخاطراتی از این طریق در مصرف کنندگان به واسطه گزارشهای یک جانبه نگر تشدید شده است. در نتیجه ی این ناآگاهی، اغلب توصیه می شود کودکان نباید بیش از یکبار در ماه گوشت ماهی تون مصرف کنند، حال آنکه کارشناسان و متخصصین معتقدند مخاطره ای از لحاظ جیوه در مصرف ماهی تون متصور نیست و بر همین اساس حداقل دو وعده در هفته مصرف ماهی که تون ماهیان را نیز در برمی گیرد توصیه می کنند.

3- خوردن ماهی نه تنها عملکرد اعضای داخلی بدن را مختل نمی کند، بلکه گوشت ماهی تون، حاوی اسید چرب امگا 3 می باشد ( لین و لین ، 2004) که موجب کاهش التهاب و بهبود در بیماران قلبی شده و مصرف آن نقش پیشگیری کننده برای بیماری¬های مزمنی همچون دیابت نوع 2 و برخی سرطان ها دارد.(سازمان غذا و داروی آمریکا)

از خواص دیگر آن میتوان به افزایش ظرفیت ذهنی در مغز انسان اشاره کرد، چرا که آثار سودمندی در پیشگیری آلزایمر و تخفیف علائم آن دارد و موجب پیشگیری و کمک به درمان بیماری های التهابی مفاصل مانند روماتیسم، آرتریت روماتوئید و آرتروز می گردد.

4- یکی از بهترین روش های صید تون ماهیان استفاده از روش پرساین ( تورهای احاطه ای) است که توسط شناورهای عظیم صورت می پذیرد و معمولا ماهی ها بلافاصله پس از صید در این شناورها درون مخازن آب نمک منجمد می شود. در این روش، صید و انجماد ماهی در بالاترین سطح کیفیتی قرار خواهد داشت. با حفظ دمای 18- درجه سانتیگراد، ماهیان منجمد شده به کارخانجات کنسروسازی منتقل میگردند. برای تولید کنسرو ماهی تون ابتدا عملیات دیفراست ( انجماد زدایی) انجام شده و سپس عملیات قصابی به منظورجداسازی سر و تخلیه امعاء و احشاء و بعد از آن، پخت اولیه برای جداسازی زواید غیر گوشتی صورت می گیرد. مطابق با استاندارد 2870 گوشت ماهی درون ظروف غیر قابل نفوذ و مناسب همراه با نمک و روغن پر می شود. پس از درب بندی با سترون سازی تجاری و اتوکلاو گذاری در دمای 121 درجه به مدت 1 ساعت عملیات به پایان می رسد. 

در کلیه مراحل کنسرو سازی نه تنها هیچ گونه آلودگی وارد محتویات قوطی نمیشود بلکه هیچگونه ماده افزودنی در جهت بالا بردن ماندگاری محصول نیز استفاده نمیگردد. تمام مراحل طی شده در جهت تولید یک ماده غذایی سالم بوده و سترون سازی تجاری ضامن 2 سال ماندگاری محصول بدون افزودن ماده نگهدارنده می باشد.

5- فوکوشیما یکی از شهرهای شمالی ژاپن محسوب می شود. این شهر در ماه مارس سال 2011 یکی از فجایع طبیعی تاریخ را به خود دید. آبی که تمام سطح شهر را پوشانده بود برای شستشوی شهر و از بین بردن اثر مواد پرتوزا استفاده گردید، اگرچه بسیاری از این آب ها جمع آوری شدند و هیچ وقت به دریا بازنگشتند اما تا مدت ها، خوردن و آشامیدن آب و گیاهانی که در (ناحیه کارخانه) بودند ممنوع بود. پس از سونامی و این فاجعه هسته ای، هیچ مشکلی در ارتباط با بیماری های خاص، حاصل از تشعشعات گزارش نشد و دو سال بعد از این اتفاق نخست وزیر منتخب و جدید ژاپن اعلام کرد که آماده روشن کردن رآکتورهای خاموش ژاپن می باشد.

تمام این حادثه محبوس به شهر فوکوشیما بوده و حتی توکیو را با آن درگیر نکرد


اقدامات انجام گرفته

خبر کذب فوق که در سایت های اینترنتی منتشر شد، با عکس العمل به هنگام کارشناسان و متخصصان صنعت آبزیان در بخش های دولتی و خصوصی مواجه گردید و سندیکای صنایع کنسرو ایران و کمیته فنی کنسرو آبزیان کشور را بر آن داشت تا همراه با تولید کنندگان فعال صنعت کنسرو ماهی به حل این معضل نگران کننده که همانا انتشار اخبار غیرعلمی و بی اساس راجع به یکی از مهمترین و سالمترین محصولات صنایع غذایی می¬باشد، پرداخته و مانع انتشار این متون نادرست و بی ریشه شدند. به طوریکه پس از اقدامات انجام گرفته و نامه نگاری به مسئولین ذی صلاح، متون فوق از روی سایت های متخاطی حذف گردید.


جستجو

تبلیغات